Skip to main content

V

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo V.


Value Add

Dodatna vrednost u obliku impresija koje publisheri besplatno isporučuju za račun oglašivača kao nadoknada za kampanju koja nije ispunila zadate ciljeve.

VAST

VAST, skraćenica od Video Ad Serving Template, je nešto slično kao IAB-ove upute za Standard Ad sizes banera, ali za Video advertising. Praćenje VAST standarda omogućava da se video reklama bez problema prikazuje u velikoj većini video plejera.

VI

VI je skraćenica od Viewable Impression, odnosno vidljive impresije.

Video Ad

Video reklama bilo koje vrste. Uglavnom se misli na Pre-Roll ili Video MPU format. YouTube i Facebook, kao najveće video advertising platforma, eksperimentišu sa nekoliko njih.

Video MPU

Video MPU je MPU format (uglavnom veličine 300×250 piksela), koji u sebi sadrži video. Mnogi „inovativni“ formati banera danas mogu da sadrže video, bez obzira na svoju fizičku veličinu, tj format.

Video Network

Video Network je platforma, najčešće treća strana u kampanji, koja na svojim serverima čuva i isporučuje video sadržaj ili reklame.

Video On Demand

Video On Demand, skraćeno VOD, gotovo da nema smisla na internetu, budući da je sav video invetar „po pozivu“. Koncept je doduše napravio pravu revoluciju u klasičnoj, linearnoj televiziji. U digitalnom oglašavanju je praktično sinoniman sacelokupnim video inventarom, odnosno Pre-Roll-ovima.

Video Quartile Pixel

Pikseli koje medija plejer pušta zajedno sa video sadržajem. Njihovo opaljivanje označava “četvrtine” u trajanju videa: 25%, 50%, 75% i 100%.

Viewability

koncept viewability-ja, odnosno vidljivosti, je izuzetno aktuelan u zadnje vreme. To je mera vidljivosti banera i reklama, izražena kao procenat u odnosu na sve reklame koje su servirane. Tačna metrika, odnosno standard, zavisi od toga ko vrši merenje, jer Ad Serveri i Platforme za analitiku mogu imati različite standarde. Uglavnom se uzima 50% površine reklame u trajanju od 1 sekunde.

Viewability Rate

Procentualno izražena viewability metrika. Na otvorenom webu se kreće od 30-60%. Google Display Network isporučuje oko 50% viewable inventara.

Viewable Impression

Viewable Impression, odnosno vidljive impresije. Vidljiva impresija je ona koja je ispunila standarde vidljivosti, onako kako ih je odredilo relevantno telo (IAB, na primer). Uglavnom se misli na to da je 50% površine reklame bilo u vidnom polju korisnika makar jednu sekundu. Impresije mogu (vrlo lako) i da ne prođu viewability test, tako što se reklama učita presporo ili na lokaciji na stranici koja je ispod pozicije koju korisnik gleda (tzv. Below The Fold).

View-Through

View-Through oyna;ava portpuni pregled reklame, od po;etka do kraja. U po;etku se ova metrika odnosila samo na video reklame, ali je sada relevantna i za display oglase, koji više nisu samo statični već mogu imati neki animirani gif, na primer.

View-Through Conversion

Podvrsta konverzije koja se dešava nakon impresije, takozvana Post-Impression Conversion. U pitanju je konverzija koja se desila nakon što je korisnik odgledao celu reklamu ali nije kliknuo na nju – pa se kasnije u nekom trenutku konvertovao na sajtu.

View-Through Conversion Rate

Procentualni iskaz metrike View-Through konverzije. Vidi iznad.

View-Through Rate

Procentualni iskaz metrike View-Through. Vidi iznad.

Viral Video

Viralni video je onaj koji, iz bilo kog razloga, ljudi počnu masovno da dele među sobom. Sveti Gral svakog advertajzera. Video reklame koje uspeju da postanu iole viralne su ogroman uspeh, jer oglašivač dobije mnogo više nego što je platio.

VOD

VOD je skraćenica od Video On Demand.

VR

Virtualna stvarnost. U potpunosti kompjuterski generisano okruženje u koje se korisnik „utapa“ koristeći neki od VR headset uređaja.

VTR

VTR je skraćenica od View-Through Rate.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.