Skip to main content

U

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo U.


UGC

UGC je skraćenica za User Generated Content), odnosno sadržaj koji prave korisnici.

UI

UI je skraćenica za User Interface.

Underdelivery

Podbačaj u isporuci. Kada reklama ne ispuni zakazanu količinu impresija/klikova/konverzija ili slično, kao što je bilo definisano u medijskom planu, onda kažemo da ima podbačaj.

Unique User

Osoba koja koristi kompjuter. Nije isto što i Korisnik. Termin „jedinstveni korisnik“ računa svakog posetioca samo jedanput, bez obzira koliko puta su posetili sajt ili videli određenu reklamu. Termin Korisnik može da označava jednu te istu osobu.

Unmonetized

Sajt koji ne pravi pare, a teoretski bi mogao, putem oglasa, reklama ili slično.

Unoptimised

Sajt ili kampanja koja nije prošla proce optimizacije, u tehničkom ili u smislu korisničkog iskustva.

Unqualified Lead

Nekvalifikovani Lead je onaj koji je sakupljen i stavljen u bazu, ali nad kojim nisu rađena dalja testiranja kako bi se utvrdilo da je pogodan za svrhu koja mu je namenjena. Nekvalifikovani „lidovi“ imaju mnogo manju komercijalnu vrednost od kvalifikovanih.

Unskippable

„Nepreskočive“, obično video reklame) koje korisnik mora da pogleda pre nego što može da nastavi i konzumira sadržaj. Na YouTube-u se klasične video reklame postavljaju tako da su unskippable prvih 5 sekundi, a zatim ih korisnik može preskočiti klikom na dugme. Na lokalnim video mrežama u Srbiji, sve video reklame su unskippable.

Upweight

Termin koji opisuje proceduru u okviru optimizacije advertajzing kampanja. „Podići težinu“ znači dati na važnosti poziciji koja ima dobre performanse u odnosu na druge koje idu u istom trenutku. Najbolja pozicija dobija više impresija, kako bi se poboljšale opšte performanse kampanje. Upweight se menja u okviru postavki kampanje na Ad Serveru.

URL

Jedinstvena adresa svake internet stranice. Ne mogu postojati dve stranice sa identičnim URL-om. Skraćenica od tehničkog termina „Uniform Resource Locator“.

User

Osoba koja koristi uređaj (najčešće kompjuter ili smartphone) – korisnik. Termin se razlikuje od termina Unique (jedinstveni) User. Svako novo logovanje na određeni sajt, čak i od strane istog korisnika, će podići broj korisnika kao metrike.

User Base

Termin koji se odnosi na grupu korisnika koja čestoposećuje određeni sajt, nasuprot tome da ga posete samo jedanput.

User Experience

Korisničko iskustvo. Skraćuje se i kao UX. Odnosi se na to koliko je lako, lagodno i intuitivno korišćenje sajta, aplikacije ili nekog procesa u okviru sajta, kao što je online kupovina. UX je mlada ali ozbiljna disciplina koja prepliće dizajn, psihologiju i analitiku na izuzetno zanimljive načine.

User Experience Testing

Tehničko testiranje korisničkog iskustva, ispitivanje alternativnih načina da se npr. prikažu podaci ili usmeri putanja kroz e-shop, sve sa ciljem da se poboljša i olakša dostizanje željenog cilja. Najčešće se primenjuju veliki setovi podataka dobijeni analiziranjem velikog broja „putanja kroz sajt“ i drugih metrika i podataka koje korisnici ostave za sobom na sajtu.

User Generated Content

Skraćeno UGC, označava sadržaj bilo koje vrste, koji je stvoren od strane korisnika nekog sajta. Sa druge strane je sadržaj koji stvara vlasnik sajta, odnosno publisher. u UGC spadaju postovi na društvenim mrežama komentari na sajtovima, meme-ovi, gif-ovi, fotomontaže i slično. UGC se ponekad koristi kao okosnica digitalnih kampanja jer podrazumeva da se baza korisnika angažuje oko nekog cilja, najčešće radi osvajanja nagrade.

User Interaction

Ono što želimo da dobijemo od najvećeg broja digitalnih advertajzing kampanja. Konkretna definicija toga šta se zapravo računa kao interakcija će zavisiti od reklame do reklame. Generalno, uključuje stvari kao što je klik na baner, pritiskanje dugmića u video plejeru za video reklame, i svi vidovi interakcija sa expandable banerima koji su interaktivni po svojoj prirodi. Drugi način da se kaže korisnička interakcija (i mnogo češći u digital žargonu) jeste engagement.

User Interface

User Interface (UI) se odnosi na web stranicu na koju se logujemo radi menjanja postavki u okviru web aplikacije ili programa, kao što je Ad Server ili RTB platforma.

User Journey

User Journey je „korisničko putovanje“, usko vezano, ali ne i isto kao i korisničko iskustvo na sajtu. Definiše se kao ceo skup stranica sajta koje je korisnik posetio dok je bio na sajtu. Ispitivanje putanja kretanja tipičnog i prosečnog korisnika je polazna tačka u poboljšanju performansi sajta ili analizi njegove uspešnosti.

UX

Skraćenica za User Experience, ili eventualno User Experience Testing.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.