Skip to main content

S

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo S.


Sales Confirmation Page

Sales Confirmation je naziv za stranicu koja potvrđuje da je kupovina ili registracija uspešno završena. Pojavljuje se nakon što su svi prethodni koraci uspešno završeni i čset sadrži „thank you“ tekst, pa se iz tog razloga naziva još i „Thank you stranica“. Generalno je najbolje mesto za postavljanje konverzijskih kodova.

Search Engine

Internet pretraživači: Google, Yandex, Bing. Sajt čija je svrha da indeksira sve ostale sajtove na internetu i zatim omogući korisnicima da ih pretražuju korišćenjem ključnih reči.

Search Engine Marketing

Search Engine Marketing (skraćeno SEM) je vrsta specijalizovanih marketing tehnika, fokusiranih na poboljšanje rangiranja određenog sajta u okviru rezultata pretraga na internet pretraživačima. Postoje dva opšta pravca SEM-a: SEO i plaćeno oglašavanje (npr. AdWords).

Search Engine Optimisation

Search Engine Optimisation (skraćeno SEO) je proces povećanja kvaniteta i kvaliteta takozvanog organskog (neplaćenog) rangiranja u okviru internet pretraga. Ovaj proces je izuzetno kompleksan i, za razliku od mnogih drugih, podrazumeva kontinuiran rad. Osnovna ideja je da se naš sajt optimizuje i što bolje „povinuje“ onome što preferiraju internet pretraživači sa tehničke strane, a sa druge da se na sajt plasira kvalitetan sadržaj, koji će rezultovati brojnim dolazećim linkovima sa drugih visokokvalitetnih sajtova. Oba pravca delovanja imaju za cilj da pretraživačima kontinuirano šalju što veći broj signala da se radi o kvalitetnom i pouzdanom izvoru informacija.

Search Ranking

Search Ranking je naziv za poziciju na kojoj se naš sajt pojavljuje u rezultatima pretrage za određene termine i/ili reči. Na primer, ako se naš sajt bavi prodajom automobilskih guma, i izlazi na četvrtom mestu prve stranice Google pretrage za termin „auto gume“ bio četiri. Generalno, što je bolje, odnosno više, rangiran rezultat, to je verovatnije da će korisnici kliknuti na njega.

SEM

SEM je žargonska skraćenica za Search Engine Marketing.

SEO

SEO je žargonska skraćenica za Search Engine Optimization.

SERP

SERP je žargonska skraćenica za Search Engine Results Page, odnosno stranicu sa rezultatima koju pretraživač izbaci nakon upita koji mu zada korisnik. Rezultati se dele na organske i plaćene.

Serve

Serviranje, u terminologiji online oglašavanja, označava isporuku reklama. Najčešće je u pitanju neki broj impresija.

Server

Server je kompjuter koji na centralizova način čuva i šalje („servira“) informacije drugim kompjuterima. U online advertisingu se najčešće misli na neki vid Ad Server-a.

Session

Jedna sesija se računa od trenutka kada se korisnik pojavi na sajtu, do onog trenutka kada ode sa njega. Sesija je jedan od osnovnih metrika koju koriste analitičke platforme. Najčešće nije crno-bela već uključuje algoritamsko rasuđivanje. Na primer, uzima u obzir duge periode neaktivnosti iako je stranica otvorena – što navodi na zaključak da je korisnik odsutan i gasi sesiju.

Session Duration

Session Duration je još jedna metrika koja nam govori prosečnu dužinu posete korisnika našem sajtu iz jednog „cuga“.

Share of Voice

Share of Voice (ili SOV) je standardna medijska metrika koja se koristi da prikaže koji procenat marketinških poruka na datu temu (industrijsku vertikalu, kanal komunikacije, itd) dolazi od strane jednog oglašivača. U online advertisingu, na primer, ako klijent kupi Homepage Takeover nekog sajta, onda možemo da kažemo da u periodu kampanje ima 100% SOV na naslovnoj stranici tog sajta.

Sitemap

Sajtmapa je lista svih stranica našeg sajta, poređanih po određenom standardu u jedan fajl. Ovaj fajl onda koriste internet pretraživači, odnosno njihovi spajderi da lakše, brže i preciznije indeksiraju sadržaj sajta.

Skippable

Skippable nema adekvatan prevod, osim ukoliko vam „preskočljivi“ ne zvuči dobro. Uglavnom se odnosi na video reklame) koje korisnik ne mora da gleda do kraja, nego može da klikne na dugme i preskoči ih.

Skyscraper

Skyscraper je baner veličine 160×600 piksela.

Social Media

Social Media, odnosno društvene mreže, podrazumevaju sajtove i platforme čiji se sadržaj sastoji isključivo od User Generated Content-a (i reklama!). Druga njihova karakteristika je da korisnici mogu da imaju raznovrsne interakcije sa sadržajima koje postuju drugi.

SOV

SOV je skraćenica za Share of Voice.

SP

SP je jedna od skraćenica za Sponsored Post.

Spider

Spider je vrsta dobroćudnog bota, napravljena od strane internet pretraživača koja konstantno obilazi kroz sve moguće sajtove i popisuje njihove stranice, sadržaj i strukturu.

SP je jedna od skraćenica za Sponsored Post. U pitanju je „bustovanje“, odnosno post na društvenoj mreži koji je plaćen od strane oglašivača, kako bi imao veći doseg.

Sponsorship

Sponzorstva se u online oglašavanju ugovaraju direktno sa sajtovima. Poenta je da se radi zakup određenih pozicija, grupa pozicija na stranici, ili čitave sekcije sajta. Ovo sve u susret nekom značajnom događaju zbog kojeg se očekuje povećana posećenost sajta o dstrane ciljne grupe. Zakupi za sponzorstva se uglavnom dogovaraju na CPD osnovi. Homepage Takeover se često koristi u svrhu sponzorstva.

SSP

SSP je skraćenica za Supply Side Platform.

Standard Ad Unit

Set standardizovanih Ad Unit-a, odnosno banerskih formata, onako kako ih je definisao IAB. Krajem 2016, standardni paket je preimenovan u Universal Ad Package (UAP). Čine ga sledeći formati: 728×90, 300×250, 160×600 i 180×150. Više informacija je dostupno na sajtu IAB-a.

Super Skyscraper

Super Skyscraper je isto što i Skyscraper: baner veličine 160×600. Ne pitajte zašto.

Supply Side Platform

Supply Side Platform, skraćeno SSP, je vrsta RTB Ad Mreže koja je okrenuta ka dobavljačima. Dakle sajtovi, odnosno publisher-a postavljaju svoj inventar u SSP i određuju pravila (cenu, dostupnost i mnogo drugih parametara), a zatim se oglašivači i njihove agencije povezuju na SSP i učestvuju u aukciji, nadmećući se za te impresije.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.