Skip to main content

Q

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo Q.


QR Code

QR Code je set piksela koji je čitljiv putem mobilnogapp-a, i obično se koristi da bi poslao korisnike na određenu web stranu. Zamišljeni su kao lak način da se internet linkovi dele i u realnom životu. Imali su teškoća da zažive zbog neadekvatnog nivoa tehnologije u mobilnim telefonima, ali se to u budućnosti može vrlo lako promeniti.


Qualified Leads

Kvalifikovani „lidovi“ su oni koji će sa većom verovatnoćom postati kupci, budući da su ispunili i neki set dodatnih uslova kojim obezbeđuju svoj viši kvalitet.


Qualitative

Kvalitativno se odnosi na osobine nečega što se ne može izmeriti brojevima. Digitalci mrze kvalitativne stvari, jer ne govore tim jezikom i ne olakšavaju im odluke. Ako ja mislim da je moj pas lepši od tvog, a ti obrnuto, ništa posebno nismo postigli svojim kvalitativnim sudovima (jer su oba podjednako validna).


Quantitative

Kvalitativno se odnosi na osobine nečega što se može izmeriti brojevima. Digitalci vole kvanitativne stvari. Ako je jedan CTRveći od drugog, možemo da tvrdimo da je on i kvantitativno bolji.


Quartile

Kvartil je termin iz statistike, koji označava četvrtinu u kojoj se nešto nalazi. Ako se za reklamu kaže da se po performansama nalazi u gornjem kvartilu („upper quartile“), to onda znači da je bila u top 25% merenih reklama.


Queries Per Second

Queries Per Second (QPS) nam govori koliko puta je zahtev bio poslat serveru u sekundi. Što se tiče online advertisinga, koristi se kao posredna mera popularnosti i uspešnosti Ad Servera ili Ad Platforme. Onaj koji hendluje više QPS-a, (odnosno Ad Call-ova), bolje radi.


Query

Opšti IT termin koji se odnosi na svaki zahtev da se dostavi informacija. Prvi kompjuter šalje „query“, a drugi odgovara sa „response“. Na primer, ukucavanje termina u pretraživaču je tipičan query.


[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.