Skip to main content

O

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo O.


Open Rate

Prevodimo ga kao „procenat otvaranja“, a odnosi se na email. Ova metrika se koristi za anlizu email marketinga, a ponajpre naslova (subject line) mejlova – koji i najviše utiču na open rate. Takođe, ova metrika nam govori i o opštoj uspešnosti email kampanja, ako je posmatramo srednje- ili dugoročno.

Opportunity to See

Opšte je mesto da to što reklama negde stoji ne mora da znači da je i viđena. Opportunity to See (skraćeno OTS) je, u tom smislu, način da pričamo o medijskom plasmanu reklama bez podrazumevanja da su odmah imale efekta. Tradicionalno se računa da je potrebno između tri i pet prilika da za viđenje, da bi imali realne šanse da nas korisnik i svesno procesira.

Optimising

U online advertisingu se optimizacijom naziva proces analize i promene koji se vrši u toku trajanja reklamne kampanje, u svrhu poboljšanja njenih performansi i rezultata. Moderni online advertising se ne može zamisliti bez optimizacije.

Organic Traffic

Organski saobraćaj se odnosi na impresije i posete sajtu koje nisu plaćene. Drugim rečima, organske posete dolaze od korisnika koji su na sajt došli direktnim kucanjem adrese u pretraživač, linkom sa drugog sajta ili putem pretraživača kao što je Google.

Outbound Marketing

Outbound marketing je termin koji označava marketinške aktivnosti kojima se „ide među ljude“ i aktivno nastoji da postanu naši kupci. Tehnike uključuju advertajzing, cold calling, promocije na mestu prodaje i mnoge druge. One stoje nasuprot Inbound marketing tehnikama.

Overdelivery

Situacija kada iz bilo kog razloga dobijemo više impresija/klikova/konverzija ili drugog parametra na osnovu kojeg smo zakupili medij (tj. više nego što smo naručili putem porudžbenice (IO).

Overlay

Overlay (ili Floater) je IAB standardni format koji izgleda i ponaša se kao pop-up u okviru web stranice. Otvara se iznad sadržaja i „pluta“ preko njega.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.