Skip to main content

M

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo M.


Med Rec

Skraćeno od Medium Rectangle. Jedan od najpopularnijih formata display banera, koji ima dimenzije 300×250 piksela u Americi najčešće zovu ovako. U Evropi poznat kao MPU ili Medium Rectangle.

Metrics

Metrike su merljive statistike kampanje, koje se koriste radi ocenjivanja uspešnosti i optimizovanja u toku trajanja kampanja. CTR i CPC su neke od najzastupljenijih metrika.

Microsite

Mikrosajt je „sajtić“ od najčešće jedne ili dve strane, koji služi za posebnu namenu. U smislu online advertising-a, to je uglavnom „sidro kampanje“, odnosno adresa na koju vode svi baneri i druge forme reklama. Prednost mikrosajta i razlog njihove popularnosti je to što mogu da sadrže dosta informacija, potpuno su pod kontrolom oglašivača, ali mogu da izgledaju potpuno drugačije od korporativnog sajta i budu u skladu sa željenom kampanjom i komunikacijom.

Mid-Page Unit

Mid-Page Unit (MPU) je format display banera koji ima dimenzije 300×250 piksela.

Mid-Roll

Mid-Roll reklama se pojavljuje u sredini videa koji je korisnik krenuo da gleda, kao blok reklama u toku filma.

Minimum CPM

Minimum CPM je cifra ispod koje prodavac reklamnog prostora neće pristati da proda impresije kojima raspolaže. Uglavnom se podešava u interfejsu Ad Network-a preko kojeg se trguje.

Minimum Guarantee

Minimum Guarantee je dogovorena suma koju se Ad Network ugovorom obavezuje da plati Publisher-u na mesečnoj ili godišnjoj bazi. Uslov za isplatu je da sajtovi u pitanju imaju dostignute dogovorene metrike Unique User-a ili impresija-a.

Mobile Advertising

Sve što ima veze sa oglašavanjem na mobilnim uređajima spada pod ovaj opšti termin.

Monetized

Monetizovano je bilo šta što je napravljeno (ili prepravljeno) na takav način da svojim postojanjem i radom zarađuje novac. Sajt na kojem ovo čitate, na primer, nije monetizovan.

Monster MPU

Čudovišni, ili dupli MPU je format display banera koji ima dimenzije 300×600 piksela. Veoma je često u upotrebi.

MPU

MPU je skraćeno od Multiple-Purpose Unit, što format display banera koji ima dimenzije 300×250 piksela. Jedan je od najrasprostranjenijih formata i ima mnoga imena.

MRAID

MRAID je skraćenica od Mobile Rich Media Ad Interface Definition. U pitanju je standard za serviranje rich banera u okviru aplikacija na mobilnim uređajima. Bez MRAID-a, ovi baneri su ograničeni na predefinisane veličine i bazične funkcije, bez mogućnosti da komuniciraju sa aplikacijom i traže dozvolu za složenije akcije. MRAID dopušta takvu komunikaciju, služeći kao prevodilac (API, u programerskom žargonu). Ovo kao posledicu ima da baneri u aplikacijama mogu da imaju veću slobodu: da menjaju oblik, preuzimaju ekran, imaju galerije ili video u sebi, i slično. Drugim rečima, da budu Rich Media.

Multi-Size Ad Slot

Naziv za reklamnu poziciju koja može da učita različite formate display banera, u zavisnosti od toga šta je dostupno.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.