Skip to main content

L

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo L.


Landing Page

Opđšti termin za stranicu na koju se „sleće“ nakon klika na reklamu.

Large Rectangle

Format display banera koji ima dimenzije 336×280 piksela. Takođe poznat po skraćenici LREC. Nije deo IAB-ovih standarda i kao takav se više gotovo i ne koristi.

Lead

U bukvalnom prevodu, „trag“. Misli se na potencijalnu mušteriju. Shodno tome koliko je izgledan može biti topao ili hladan (hot/cold ili strong/weak lead).

Lead Generation

Lead Generation (skraćeno Lead Gen) je proces sakupljanja kontakt informacija od potencijalnih korisnika i kao takava može biti legitiman glavni cilj online advertising kampanje. Prijavljivanje na mejling listu je jedan takav proces, i svaka prijava se tretira kao jedan lead, budući da je korisnik ostavio „trag“ o svom identitetu i izrazio interesovanje za ponudu u pitanju. Postoje i primeri „vrelih“ lead-ova, kao kada korisnik popuni formular za test vožnju automobila, zakaže pre-order ostavljanjem broja kreditne kartice ili slično. Ovi „lidovi“ se gotovo sigurno konvertuju u sledeću fazu prodaje.

Leaderboard

Format display banera koji ima dimenzije 728×90 piksela. Sačinjava deo standardne ponude velikog broja sajtova.

Like

„Lajk“ je termin koji je postao aktuelan pojavom društvenih mreža, pre svega kao način da korisnik jednim klikom pokaže kako mu se nešto sviđa ili se sa time slaže. Menadžeri kampanja na društvenim mrežama često uzimaju Lajkove kao metriku uspeha za svoje Post-ove, uz dodatak drugih Engagement metrika koje analitika društvenih mreža nudi i Reach-a.

Linear Video Ads

Standardne Video reklame koje funkcionišu isto kao i TV spotovi. Jedina im je svrha da budu viđeni, što nije slučaj sa Non-Linear Video Ads, koji imaju interaktivne komponente i nisu linearnog sadržaja.

Link je temelj interneta i osnovni način kretanja, tj „surfovanja“ po njemu. Kliktanjena link, u vidu reči ili slike, sa trenutne web stranice vodi na drugu.

Long Click

Long Click je termin koji se vezuje za ponašanje korisnika prilikom pretrage. Kada korisnik, posle zadate pretrage, klikne na rezultat u search engine-u, a zatim u dugom periodu ne ponovi istu pretragu, ovo se računa kao „long click“. To je jedan od signala algoritmu pretraživača da je rezultat bio dobar, ispunio očekivanja i želje korisnika i da ga treba okarakterisati kao kvalitetan.

Long Tail

Long Tail je fenomen koji se odnosi na veliku većinu sajtova i ključnih reči koji postoje na internetu. Oni imaju jako malu posetu u poređenju sa globalno poznatim popularnim sajtovima ili najpopularnijim ključnim rečima. Pa ipak, kada se uzmu zajedno, ti „dugi repovi“ predstavljaju pozamašan volumen i količinu. Tvorac ovog termina je Chris Anderson.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.