Skip to main content

H

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo H.


Hashtag

Hešteg je „taraba“, odnosno ovaj simbol: #. Popularizovan od strane društvene mreže Twitter, služi da kategorizuje postove, kako bi drugi korisnici mogu lakše da pretražuju postove (na primer post o temema advertajzinga je često praćen heštegom #advertising) koji ga imaju u sebi. Ako korisnik klikne na njega, prikazaće mu se sav sadržaj koji ima isti hešteg.

Hidden IFrame

Skriveni IFrame je IFrame koji je praktično nevidljiv krajnjem korisniku, najverovatnije zato što je izuzetno mali ili ima nevidljive elemente. Uglavnom se koriste za „nedela“, tj. da prenesu viruse ili povećaju broj isporučenih impresija na nelegalan način. Ovo se radi tako što se u IFrame-u pozove nova web stranica koju korisnik neće videti, ali će browser svejedno učitati i zabeležiti impresiju. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se upotreba IFrame tehnologije obeshrabruje.

Homepage

Početna stranica sajta, na koju dolazimo kucanjem URL-a. Ponekad skraćeno pišemo kao HP u dokumentaciji.

Homepage Takeover

Homepage Takeover je vrsta sponzorstva sajta, pri kojem se Homepage u potpunosti brendira od strane jedne kompanije na određeno vreme. Ovo podrazumeva sve vidljive banerske pozicije na stranici, a često i menjanje pozadine sajta („brending“). Uobičajeni model prodaje za HPTO (kako skraćujemo ovaj izraz) je CPD, odnosno „po danu“.

House Ad

Izraz koji označava banere koji reklamiraju proizvode ili usluge samog sajta (tj. postavio ih je publisher, a ne treća strana) na kojem se nalaze. Na sajtovima koji prodaju reklamni prostor, zovemo ih i default ads, odnosno baneri koji se prikazuju ukoliko niko nije kupio određenu impresiju, ili se baner koji je trebalo da bude prikazan nije učitao iz bilo kog razloga.

HTML

HTML je kodni jezik koji služi za stvaranje web stranica, uz druge jezike, koji proširuju funkcije i mogućnosti modernih sajtova: CSS, PHP i javascript. HTML je skraćenica za Hyper Text Markup Language.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.