Skip to main content

G

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo G.


Gamification

Gejmifikacija ugurubo označava pretvaranje procesa u igre. U advertajzingu se obično podrazumeva da se akcija koju želimo da korisnik uradi pretvara u nešto zabavno, igrivo, korišćenjem tehnika video (ili društvenih igara). Pod ovaj termin podpadaju sve vrste kvizova, pitalica, sakupljanja poena i bodova, „levelovanje“ i slično.

Gated Content

„Kapija“ je metafora za koncept isporuke (a često i naplate) sadržaja kojem pribegavaju određeni sajtovi. Podrazumeva da se mora ispuniti određeni uslov da bi mu se pristupilo. Sajtovi sa „odraslim“ temama uvek traže od korisnika da izjave da su punoletni pre konzumiranja sadržaja, na primer. Drugi sajtovi daju određenu količinu sadržaja besplatno, a zatim stave „kapiju“ na ostatak, ili neki eksluzivni deo, zahtevajući da se pristup plati kroz mesečnu članarinu (tzv. subscription model).

Gif

Vrsta fajla koji je u osnovi slika, ali može biti i animiran, za razliku od uvek statičnog JPEG formata.

Google+

Google+ je društvena mreža koju je pokrenuo Google.

Guaranteed Inventory

Garantovani inventar je koncept koji se koristi prilikom zakazivanja zakupa prostora pri kome se tačno odredi količina inventara koji će biti isporučen. Kada je ona garantovana, to obično znači da su dogovoreni i eventualni „penali“ na koje se publisher obavezuje, ako ne isporuči dogovoreno. Kupac uglavnom biva zadovoljen gratis inventarom, ukoliko neki deo pogodbe ne bude ispunjen.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.