Skip to main content

F

Dobrodošli na Odvratajzing online advertising rečnik. Ova stranica sadrži unose koji započinju na slovo F.


Feed

Termin iz sfere društvenih mreža, koji označava „lajnu“, odnosno listu na kojoj se u realnom vremenu prikazuje sadržaj koji postuju korisnici i drugi učesnici. Na većini mreža, izgled i sadržinu svakog feed-a će odrediti to koga korisnik „prati“ na toj platformi.

File Extension

Fajl-ekstenzija je deo imena kompjuterskog fajla koji dolazi posle tačke. Pomaže operativnom sistemu kompjutera da zna kojim programom da pokuša da ga otvori. Statični baneri najčešće imaju ekstenziju .jpeg ili .jpg.

Fill Rate

Važna stavka za publisher-e. Procenat prodanog, tj. popunjenog inventara na sajtu u bilo kom trenutku. Formula glasi: (prodate impresije x 100) / Ukupni inventar.

First Look

Pravo prvenstva: kada publisher nudi svoj inventar na više mreža, prvo ga nudi primarnoj mreži. Ukoliko ne nađe kupca na njoj, slede druge mreže sa kojima je povezan.

First-Party Data

Podaci iz prve ruke, koji dolaze od vlasnika sajta na kojem se prikupljaju i njegovo su vlasništvo. Ovo je najvredniji vid podataka, jer sadrži najpreciznije činjenice o ponašanju i identitetu korisnika. Mogu sadržati veliku količinu značajnih tragova o korisnicima: njihove profile na društvenim mrežama, podatke iz CRM baze, email adrese itd.

Flash Ad

Reklama pravljena u Adobe Flash-u, nekada najpopularnijem programu za tu namenu. Danas potpuno istisnute od strane HTML5/CSS3 tehnologije, ove reklame su bile karakteristične po svojoj interktivnosti i atraktivnosti.

Flight Dates

Termin trajanja kampanje, odnosno datumi početka i kraja prikazivanja. Kampanja može i da nema flajt podatak, što znači da je „always on“.

Floater

Floater ili Overlay je jedan od IAB-ovih Standard Ad Unit-a, tj. banerskih formata. Karakterističan je po tome što „pluta“ iznad stranice sadržaja, ponašanje poznato kao pop-up.

FMCG

FMCG je skraćeno od Fast Moving Consumer Goods, podrazumeva svu robu široke potrošnje, koja se distribuira kroz supermarkete (hrana, odeća, piće, OTC lekovi etc).

Fold

Donja ivica Browser-a kada se otvori web stranica. Površina koja je u vidljivom polju ekrana u tom trenutku se naziva Above The Fold. Sve što je ispod Folda ima jeftiniji CPM, budući da je mnogo manje verovatno da će korisnik videti taj deo sajta.

Follow

Termin za praćenje drugih korisnika na društvenim mrežama.

Follower

Neko ko je odlučio da „zaprati“ određeni nalog na društvenim mrežama. Najčešće je upravo broj „pratilaca“ mera kojom se određuje online uticajnost ličnosti ili brenda.

Freemium

Model korišćenja softverske usluge popularan kod mobilnih aplikacija, ali i u drugim e-business sferama. Osnovni paket softvera (neka „basic“ varijanta) je besplatan, dok se druge pogodnosti plaćaju. Osnova je tzv Software as a service poslovnog modela.

Frequency

Frekvencija u online advertising svetu označava koliko puta je isti korisnik video određenu reklamu. Kao takva, jedan je od najbitnijih parametara koji se prate, pored Reach-a, tj dosega.

Frequency Cap

Alat optimizacije kampanje, koji se nalazi kao postavka u Ad server-u. Freq Cap služi da se ograniči broj prikazivanja jedne reklame (ili njene verzije) jednom jedinstvenom korisniku. Uglavnom se postavlja na „po danu“ principu. U zavisnosti od cilja kampanje, vrednost se povećava ili smanjuje, a praksa pokazuje da je frekvencija od 3/24 (3 prikaza u 24 sata) uglavnom optimalna za „awareness“ kampanje.

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-arrow-left“ align=“left“ type=“link“ target=“false“ title=“nazad na rečnik“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik“ linkrel=““]

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.