Skip to main content
odvratajzing stratesko planiranje banner v2

Mali hram planiranja

Da li vas interesuje komunikaciono planiranje i strategija, ali ne znate odakle bi počeli? Pokušaću da pomognem.

Dobro došli u Mali hram planiranja, moju verziju mnogobožačkog molitvenika velikanima ozbiljne misli. Molim za bogougodnu tišinu. Šalu na stranu, pred vama je nekompletna, donekle subjektivna i potpuno nasumično poređana lista ljudi koji ispunjavaju nekoliko uslova:

  1. bave se advertajzingom profesionalno ili akademski i važe za globalne autoritete
  2. aktivno dele svoje znanje i mišljenje, pa se može učiti od njih
  3. živi su dan-danas, pa se s njima može i popričati
  4. nikada nisu predviđali smrt bilo kojeg kanala komunikacije
  5. oduševljavaju me svojim smislom za humor i prezentacijom uopšte

Praćenje njihovih sajtova, YT kanala, blogova, tvitova, podkasta i kolumni je, po mom mišljenju, neophodno svakome ko se ozbiljno bavi upravljanjem tuđim komunikacijama za pare. Naravno, imena dole su ništa drugo do zvezde vodilje: vrlo se lako zatim daju povezati tačkice i iznaći još sto i jedan dobar autor, kome treba. Pokušao sam da bacim poseban akcenat na ljude sa ovih prostora, koji su se dokazali „napolju“ – i veoma mi je drago što nisam ostao praznih ruku.

Proberite, zapratite, nećete se pokajati. Stranica, a naročito video plejlista na njenom dnu, se dopunjuje na neredovnoj bazi.

paul feldwick

Paul Feldwick

30 godina planerisanja u Boase Massimi Pollitt/DDB-ju, angažman u IPA i APG, nebrojeni članci i fenomenalna knjiga The Anatomy of Humbug čine Feldvika istinskom gromadom u polju advertajzinga. Čovek originalne i zdravorazumske misli. Nema Twitter, ali ima blog.

Heather LeFevre

Neverovatan lik i sjajan strateg. Authorka knjige Brain Surfing. Danas nezavisna, a vodila strategiju u Mullen, The Martin Agency, CP+B, Tribal, StrawberryFrog, Hyper Island… Radikalna na najbolji mogući način.

mark pollard

Mark Pollard

Jedan od prvih digitalizovanih planera. Vodio strategiju za Leo Burnett i McCann, ali i Saatchi NY, TribalDDB, Ogilvy, sada nezavistan. Ima sjajan sajt i blog na kojem objavljuje kultne članke, kao što je „How to do account planning „.

Bob Hoffman

Čuveni Ad Contrarian. Piše britko i bez pardona proziva slepe i alave među nama. Ispod čelične maske krije srce od zlata, nesebično deleći savete. Uglavnom se fokusira na raskrinkavanje mitova i hajpa.

Mark Ritson

Profesor i konsultant bez dlake na vrlo oštrom jeziku. Često drži predavanja, piše nagrađivanu kolumnu za Marketing Week i drugde. Borac za zdrav razum i lučonoša holističkog pristupa celokupnom polju marketinških komunikacija.

dave trott

Dave Trott

Živa legenda. Kopirajter, filozof, čuvar uspomene na neka sretnija vremena. Umetnik-filigran, sa temperamentom lučkog radnika. Piše za Campaign i svoj blog, a drži i predavanja i strukovne radionice. Autor tri fenomenalne knjige: Creative Mischief, Predatory Thinking i 1+1=3.

neil perkin

Neil Perkin

Konsultant, govornik. Jedan od najistaknutijih UK stratega. Ima ga svuda: vodi Only Dead Fish (i njegov fenomenalni newsletter), sarađuje sa Econsultancy, Google Firestarters, i mnogo toga drugog. Napisao dobru knjigu za praktičnu digitalnu transformaciju.

richard huntington

Richard Huntigton

Retka fela, avanzovao u Chairman-a Saatchi & Saatchi UK, poznati strateg koji održava i Adliterate – često biran među najuticajnije planerske blogove. Provokativan, uvek zanimljivih pogleda.

luke sullivan

Luke Sullivan

Adman starog kova, pisac i profesor. Napisao jednu od najbitnijih knjiga o procesu nastajanja reklama: Hey Whipple, Squeeze This. Srećnici se oduševljavaju njegovim predavanjima. Svaka mu je zlatna.

Rory Sutherland

Rory Sutherland

Bivši predsednik IPA, wiki-čovek. Nazivaju ga i najuticajnijim čovekom u UK advertajzingu. Prosvetitelj i edukator, izuzetno šarmantnog jezičkog stila. Drži legendarna predavanja.

Lazar Džamić

Ex-Head of Brand Planning u Google ZOO, pisac, kolumnista u Guardianu i drugde. Jedan od prvih dedicated digital stratega u UK i izuzetno zanimljiv govornik. Duplo interesantan zbog „i naš i njihov“ momenta i aktivnog truda da nas uvede u 21. vek što se tiče oglašavanja. Moj lični heroj.

Ana Anđelić

ex-SVP Havas Media Lux Hub u Njujorku, sada nezavisna. Ozbiljan akademik, komunikacioni strateg i autor impresivne biografije. Anine članke objavljuju Guardian i drugi. Važi za eksperta u luxury marketu. Piše super

tom goodwin

Tom Goodwin

EVP of Innovation u centrali Zenith-a, Tom je futurista, ali i poprilično glasan novotalasni pobornik zdravog razuma. Napisao Digital Darwinism. Piše i kolumne za mnoge ugledne medije, bloguje na LinkedIn-u. Vispren, duhovit, dubokouman, sa odličnim pregledom igre.

Faris i Rosie Yakob

Faris i Rosie su autori, konsultanti i edukator, a usput i muž i žena. Rade sa globalnim brendovima kroz Talent Imitates, Genius Steals. Faris je napisao super knjigu Paid Attention, oboje su pokupilibezbroj nagrada za svoj rad. Tehno-nomadi, dođu mu kao neki superheroji modernog planiranja.

jon steel

Jon Steel

Kada Džon Stil govori, planeri slušaju. A zatim pišu o tome. Group Planning Director za čitav WPP. Zadnjih godina relativno povučen iz medija, uopšte slabo prisutan na mreži. Napisao Truth, Lies and Advertising i The Perfect Pitch, nezaobilazne lektire.

russell davies

Russell Davies

Legenda, Rasel je vodio neke od najzanimljivijih planerskih poduhvata ikada (TBWA, Nike). Organizovao čuveni APSOTW na svom blogu i tako generaciji klinaca približio u planerisanje. Uveo UK državnu službu u Internet doba. Odavno dostigao nirvanu i transcendovao u neko srećnije postojanje, često nedaleko od oglašavanja.

Martin Weigel

Martin je još jedna planerska legenda, Head of Planning u W+K Amsterdam sa decenijama iskustva. Piše jako interesantno na sajtu Canalside View, čest je festivalski sudija i pravi neke od najboljih prezentacija koje je svet ikad video.

Video plejlista

U sklopu plejliste se nalazi pregled predavanja i prezentacija savremenih mislilaca u polju komunikacija, koji krče put kroz žargon, trendove i hajp. Dosta njih je pobrojano u gornjoj listi. Uživanje i food for thought zagarantovan.

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.