Skip to main content
kaktus2017

Kaktus i tetka iz Pančeva

Bio je Kaktus Festival 2017. Bio i ja na njemu, držao predavanje. Stoga mi je i sud obojen učešćem, pa se neću baktati ocenama. Dobra lista učesnika i dobar koncept, u svakom slučaju. Debata na kraju prvog dana je jedna od boljih kojima sam prisustvovao. Stvarno ozbiljna ekipa CD-ova, maltene bez dlake na jeziku, o stanju u industriji i tome šta sve advertajzing može da bude. Svrbi me da dodam još par centi na interesantne teme koje su otvorene.

Još na otvaranju festivala se poteglo pitanje o tome zašto je opao kvalitet radova. Debata, pod nazivom „We don’t advertise, we solve problems!“ je to pretočila u retoričko pitanje: zašto se vrtimo u krug sa kreativnim izrazom. Čak i konkretizovano primerom kako pojedini multinacionalni brendovi imaju angažovane, smislene brending kampanje u inostranstvu, a kada dođu kod nas bave se isključivo akcijskim cenama i ponudama (McDonalds dat kao očiti primer).

Osveta tetke iz Pančeva

Anja iz LB lepo reče, kako je u osnovi tog pristupa gotovo sigurno jedna doza očitog potcenjivanja ovdašnje publike. Svesrdno se slažem, jer su primeri katastrofalnih grešaka advertajzera u percepciji „drugačijeg“ od nas samih mnogi i očiti (pogledati npr. ponašanje UK ad industrije tokom izbora i njihovu zaprepašćenu reakciju na Brexit). Deo krivice je na nama, sadašnjima: inertni smo i nezainteresovani.

Tetku iz Pančeva najčešće po prirodi stvari smatramo nesposobnom da shvati naš urbani, sofisticirani rečnik, foru i fazon. I zato joj do u nesvest serviramo pileće belo – file be-ka – za 139,99 RSD i sladoled dva-za-jedan. A, tetka odavno skajpuje, surfuje na 4G, skida recepte sa Tastely-ja i kupuje preko KP-a.

To je veliki deo priče. Nedostatak autoritativnih planera po agencijama, koji bi klijentima drvili o stvarnom čoveku dan i noć. Možda bi se onda ponekad i primakli famoznom IKEA Where Life Happens konceptu.

Pa ipak, mislim da je naša situacija dosta komplikovanija od toga.

Jer, svi smo imali babu, tetku, neko i mamu, čiji je jedan od osnovnih saveta pred polazak u prvi osnovne bio

„Sine, gledaj da se ne zameraš. Gde svi, tu i ti. Sredina je zlatna.“

U ovoj mudroliji je sažet sav naš usud i osveta prosečnosti: jer, vekovima su na ovom podneblju svakojake kataklizme preživljavali upravo prosečni. A, za dobar marketing nam je potrebno upravo suprotno. I kako sad?

Bavimo se advertajzingom u zemlji u kojoj je mnogo važnije koga znaš i kome da se ne zameriš, nego šta i kako ćeš reći.

„Rešavamo probleme“ na tržištu na kojem mnogi akteri više brinu o tome da ne štrče iz gomile ni na koji smislen način, nego da igraju tržišnu utakmicu.

Živimo u društvu koje je još dosta daleko od poslednjeg pozdrava svom socijalističko-prekoplotaškom nasleđu.

 

Treba nam hrabrosti i istrajnosti. I strategije.

Miloš

Ja sam komunikacioni strateg koji se dobrih desetak godina mota u i oko advertajzinga, verujući u staru maksimu da je ovaj posao "najbolja stvar koju čovek može da radi sa odećom na sebi". Odvratajzing.com je moja bebica - moj pokušaj da pružim nešto nazad divnoj internet zajednici koja me je odgajila.

2 thoughts to “Kaktus i tetka iz Pančeva”

  1. Super poentiranje, nisam pratio da je bio festival ali sam sa zadovoljstvom pročitao članak i pročitao malo “mudrosti”.

Vaša dva centa:

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.