Skip to main content
banner-watson

Elementarno, dragi Votsone: kaži AI!

Dok se u našim krajevima nažalost i dalje hvataju u koštac sa vokabularom i strateškim značajem programmatic advertajzinga i digitalne komponente marketinga uopšte, budućnost odvratajzinga je stigla. Upotreba tehnologije IBM-ovog AI sistema, po imenu Watson, doživela je jednu od prvih komercijalnih primena. Ura! Mali korak za čoveka, i sav taj džez… ili ne? Možda ipak da se plašimo šta će naši budući overlordi veštačke inteligencije da pomisle o nama, kada se osveste?

Jer, za prvo vreme, poslužiće da – pogađate – servira reklame.

Trt.

Šalu na stranu, Watson je sjajan i potencijal mu je ogroman, što važi i za konkurentska rešenja koja razvijaju Google, Amazon, Apple i Microsoft. Od nečega mora da se živi, doduše, dok svi ne pređemo na ispijanje polusintetičkih motornih ulja i maziva umesto jogurta. Reklame su prirodan izbor.

robot-overlord

WARC je objavio siže koncepta koji su usvojili i trenutno isprobavaju IBM i Campbell’s, američki proizvođač konzervirane robe. U kratkim crtama, slučaj je sledeći:

  • Working with IBM gives Campbell’s access the latest technology for tailoring recipes to the preferences of individual digital consumers.
  • Through leveraging information such as their location, local weather conditions and culinary preferences, it can deliver ads containing specific recommendations.
  • If initial recommendations are not to a consumer’s liking, they can add lists of ingredients they would like to use, and receive a new suggestion in response.

Budući da se ovaj dil sprema već neko vreme, pregled igre su svojevremeno objavili i AdWeek, TheDrum i ostali. Kako to izgleda u praksi? Evo ovako:

Watson Campbell1 Watson Campbell2

Odmah uz Campbell’s su i GSK i Unilever, giganti koji sebi ne dopuštaju da postanu tromi dinosaurusi.

Ovo zaista jeste budućnost programmatic-a: AI za kormilom, dovoljno sposoban i moćan da dinamički konstruiše oglasnu jedinicu, isporuči je u relevantnom kontekstu i odgovori na bilo kakvu vrstu povratne informacije. The Drum je snimio dokumentarac o novom Rembrantu, japanskom AI kreativnom direktoru itd.

A nas ljudi tu nema ni od korova, pogotovo kada ovaj metod za neko vreme izađe iz beta faze. Uzmimo u obzir da je Watsonova poenta postojanja sledeća: „[…] natural language processing and machine learning to reveal insights from large amounts of unstructured data.“ Budućnost je, barem u ograničenom smislu, odavno počela: Google Firestarters se već neko vreme bavi posledicama onoga što će se tek desiti.

Možda ćemo, kada Votson jednom zaista preuzme komandu nad pomahnitalim gliserom koji zovemo programmatic – i obuzda ga u nameni koja mu je odgovarajuća – dobiti malo više vremena i naći snage da se pozabavimo stvarima koje zaista grade i održavaju jedan brend u svesti potrošača:

Kreativnom oglašavanju.

Tu kompjuteri mogu samo da nam pljunu pod prozor.

Media credit: WARC, fair use

Miloš

Ja sam komunikacioni strateg koji se dobrih desetak godina mota u i oko advertajzinga, verujući u staru maksimu da je ovaj posao "najbolja stvar koju čovek može da radi sa odećom na sebi". Odvratajzing.com je moja bebica - moj pokušaj da pružim nešto nazad divnoj internet zajednici koja me je odgajila.

Vaša dva centa:

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.