Skip to main content
banner-programmatic-advertising

Šta je programmatic advertising? Pojmovi i rečnik

Programmatic advertising pruža priliku oglašivačima da online kampanjama ciljaju korisnike na osnovu podataka koje oni za sobom ostavljaju, sa povećanom efikasnošću i efektivnošću u odnosu na uobičajeni pristup. Evo najkraćeg mogućeg objašnjenja pojma programmatic oglašavanja.

Srž ideje je u tome da kompjuteri donose odluke o kupovini impresije i plasmanu oglasa u milisekundama, brzinom koja je nedostižna za ljudske medija planere. Najbliži rođak sistema za programmatic plasiranje oglasa su berzanski trejding sistemi.

U tradicionalnom pristupu koji je transplantiran sa offline medija, medijski planer kupuje poziciju na određenom sajtu, po nekom od parametra (po CPM-u, na primer). Njih dvoje se čuju telefonom, dogovore, razmene fajlove i fakture, gotovo kao da je reč o novinskom oglasu. Neefikasan proces, za današnje vreme.

Programmatic (što sebi slobodno možete prevesti kao naprosto „automatski“) je, u osnovi, berza za kupovinu publike. Slobodne pozicije kod medija sa jedne, a oglašivači koji ih žele sa druge strane ograde. Između njih čuveni ad tech. Dijagram ispod, koji je jedna od najboljih vizualizacija procesa programatskog zakupa, sam pozajmio od DigitasLBi-ja.

Ad tech je „bosanski lonac“ tehnologija koje spajaju kupca i prodavca, omogućavajući gotovo trenutne aukcije milijardi prikaza.

Kupovina funkcioniše kao nadmetanje na nivou jedne impresije željenog korisnika, dok se stranica koja će je prikazati učitava u korisnikovom pretraživaču. Kompjuterski algoritmi, prema zadatim parametrima (kojih može biti desetine) određuju visinu ponude koju će dati za impresiju, a pobednik biva prikazan. Ovaj proces se zove RTB (real time buying). Uštede vremena i novca u obradi kampanja koje se postižu primenom ovakvog sistema su, makar u teoriji, enormne.

U praksi, pogledajte slajd gore i pokušajte da vam se ne zavrti u glavi.

Milijarde dolara koje se ulažu u ad tech već godinama. Pozitivni aspekti su nesumnjivi. Sa druge strane, algoritmi najčešće kao jedan od bitnijih parametara uzimaju u obzir (kakav takav) identitet posetioca i njegovu istoriju, što dalje vodi niz „zečiju rupu“ privatnosti, napadnosti, praćenja i tako dalje…

Ukoliko vas tema interesuje, presrećan sam da predstavim svoj doprinos shvatanju ove tematike na našim prostorima. Svi nepoznati termini iz ovog i drugih članaka na temu digitalnog marketinga se nalaze definisani u rečniku online advertisinga:

[button style=“btn-info btn-lg“ icon=“fa fa-mortar-board“ align=“center“ type=“link“ target=“true“ title=“Rečnik Online Advertising Pojmova“ link=“http://www.odvratajzing.com/online-advertising-recnik/“ linkrel=““]

O tome da li je programmatic uopšte za vas, pišem na drugim mestima.

Kliknite. Bukmarkujte. Delite dalje.

 

Miloš

Ja sam komunikacioni strateg koji se dobrih desetak godina mota u i oko advertajzinga, verujući u staru maksimu da je ovaj posao "najbolja stvar koju čovek može da radi sa odećom na sebi". Odvratajzing.com je moja bebica - moj pokušaj da pružim nešto nazad divnoj internet zajednici koja me je odgajila.

Vaša dva centa:

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.