Skip to main content
banner-odvratajzing-digital-video-roi-2

Digital video ROI: kako do rezultata?

Evo malo SF-a za domaće digital advertajzing doajene: Računanje digital video ROI. Dok mnogi u domaćoj advertajzing industriji još tavore sa definicijama pojmova, „tamo negde“ ljudi rade logične stvari. Nezadrživ rast konzumiranja digital video sadržaja je osnovni podstrek napretku. Klijenti i agencije na Zapadu se udaljavaju od „suvih“ internet metrika i KPI-jeva, zato što ih je teško povezati sa efektom koji imaju na prodaju. Ovo je naročito očigledno kada su u pitanju CPG brendovi.

Kolege smišljaju kako da kvantifikuju uticaj ovog tradicionalno awareness kanala direktno na prodaju. U tu svrhu kreiraju i nove video ad formate, koji koriste sve što nam tehnologija nudi da bi povećali uticaj digitala na bottom line u radnji. Jako interesantno, a evo i kako to rade:

Ovako opisuju svoj proizvod:

A broadcast-quality ad, infused with hyper-local, retail-specific messaging, products and pricing

Čoveče.

Dok mi u 2016. puštamo klot TVC-jeve pre YouTube muzičkih spotova, evo kako to izgleda kod njih u praksi. Oglas na slici ispod se prikaže kada, na primer, gledate video na mobilnom u zoni prodavnice, a sistem zna da ste heavy user:

odvratajzing-digital-video-roi

Savršeno jednostavna ideja, iza koje stoji ozbiljno razmišljanje i naravno, ozbiljna investicija. Ipak, nije raketna nauka.

Evo i čekliste koju kompanija Eyeview preporučuje klijentima zainteresovanim za tematiku:

  • Identify and know your consumers
  • Leverage your CRM data to target and personalize your message
  • Implement tracking pixels on your website
  • Incorporate real-time feeds to highlight product and price offers, sales countdowns, and product features
  • Target based on distance to the retailer and use a localized map to direct people on where to go to complete a purchase
  • Use all screens and channels (e.g., desktop, mobile, advanced TV, Facebook)
  • Measure sales using test and control methods
  • Work with verified third-party measurement companies
  • Learn from and optimize your campaigns as they run

Većina koraka u čeklisti su, u stvari, abeceda zdravog i sveobuhvatnog pristupa digitalnom oglašavanju kao takvom u 21. veku. Koliko li će nam trebati da je i mi u regionu naučimo? Da shvatimo da je digital „zadnja rupa na svirali“ našom zaslugom, a ne jer mu je tu mesto? I to radimo na svoju dugoročnu štetu.

Eyeview se na svom sajtu busa u grudi kejs studijama sa su ostvarenim x6 ili x8 ROI, ali ne bih previše zalazio u to. Poenta je jednostavna: hajde da imamo zdrave i ozbiljne metrike i dokažemo svoju korisnost tamo gde se računa.

Digital i famozni big data, najzad korišćen na pravi način. Zaista lepo.

photo credit: Tom Eversley / Isorepublic; Eyeview Digital

Miloš

Ja sam komunikacioni strateg koji se dobrih desetak godina mota u i oko advertajzinga, verujući u staru maksimu da je ovaj posao "najbolja stvar koju čovek može da radi sa odećom na sebi". Odvratajzing.com je moja bebica - moj pokušaj da pružim nešto nazad divnoj internet zajednici koja me je odgajila.

Vaša dva centa:

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.