Skip to main content

MojaFirma i Telenor, ili kako zaobići ad blocking?

Vruća tema, nema šta. Digitalno oglašavanje je u pubertetskoj krizi samo svojom krivicom, a procenat laika na internetu koji koriste ad blokere raste iz dana u dan.

Čitav ad tech sektor se upinje da iznađe čini se što komplikovaniji odgovor na pitanje „šta dalje“. Čak i The Economist nalazi za shodno da piše o našim problemima.

Ozbiljni oglašivači bi mogli da iskoriste ovu priliku da ponovo (ili možda najzad?) promisle svoj pristup online advertajzingu i odu nešto dalje od utabanih staza, jer trenutno niko nije u dobroj poziciji. Kako kaže Richard Huntington, CSO Saatchi UK, u vezi oglašavanja fokusiranog isključivo na digital:

And it’s not like anyone is winning. Consumers are in revolt over irritation, intrusion and questionable morality of bottom feeding advertising. Advertisers are being screwed by fraud and by the hollow promises of the ad tech industry. And publishers are seeing the great hope of digital advertising revenue disappear down a toilet of their own making.

Predlažem ugledanje na svetao, pa još domaći, primer simbioze između Telenora i sajta MojaFirma.rs

Dok gurui ordiniraju konferencijama posvećenim digitalnim trendovima, smišljaju nove metrike i otpisuju svoje toksične inventare, dotle su pametni marketari shvatili da budućnost nije samo u još granularnijem targetiranju, retargetingu, lovu na mikrotrenutke i slično. Primamljivo je to sve, ali pokazuje se nedovoljno efektno samo po sebi.

Naprotiv, budućnost mora biti povratak zdravom razumu, kreativnosti i kontekstualnom korišćenju svih prigodnih medija. Advertajzing, u svim svojim pojavnim vidovima, jeste glas marketinga, a ne glas promocije. Stoga je posmatranje oglašavanja na internetu kao zasebnog, odvojenog dela aktivnosti koje se bazira samo na serviranju banera i videa, pa makar i „spejs šatl“ tehnologijom, kratkovido i neefikasno rešenje. Ima toliko prostora za napredak.

Da se vratim na pomenuti primer sajta MojaFirma i Telenora, kao dobru ilustraciju mogućeg razvoja.

  1. Telenor kroz regularnu ATL i BTL kampanju cilja preduzetnike i startapere, odnosno one koji se tako osećaju, čitavom lepezom svojih komunikacija.
  2.  MojaFirma.rs je portal ciljano pravljen za potpuno istu grupaciju. Objavljuje odlično upakovane relevantne novosti, zanimljivosti, tutorijale. Još važnije, okuplja rastući broj dokazanih stručnih saradnika i autora.

Dakle, simbioza je lako shvatljiva i potpuno prirodna. Pritom nije nimalo suptilna, budući da je u pitanju Frankenštajnpristup, negde između owned i paid media, odnosno sponzorstva, content, native i regularnog oglašavanja, ali to je već stvar ukusa.

Sajt je, osim lako uočljivih „powered by Telenor“ oznaka, usvojio i kolor-šemu i vizuelni jezik norveškog giganta, ali osim navedenog deluje apsolutno i potpuno uređivački nezavisan. Očito je u pitanju jasno definisan koncept i dugoročno partnerstvo.

odvratajzing-moja-firma-telenor
efikasno, mada pomalo zbunjujuće

Linija između oglašivača i medija je ionako odavno zamagljena, tako da meni ovo neskriveno permanent takeover rešenje ne izaziva neko iščuđavanje ili negativne asocijacije, izuzimajući prvobitni momenat zbunjenosti time šta gledam i ko je vlasnik domena (mada dopuštam da ima manje ciničnih od mene, koji ovaj stav neće deliti).

Naprotiv: čini se da je marketing ekipa sa svih strana ovde odradila odličan posao, te da projekat donosi vrednost svim intersnim stranama. Telenor ovim sponzorstvom pokazuje kako odlično razume regionalnu onlajn zajednicu, te prepoznaje i podržava kvalitet koji je u službi njihovih korisnika. MojaFirma.rs, sa svoje strane, dobija popriličan „ovo je ozbiljno“ momenat: delom zbog sadržaja, a delom i jer izgleda gotovo kao da je deo ili ispostava samog Telenora. Posetioci, što je i najkritičnije, dobijaju sadržaj visoke precipirane vrednosti.

Sveukupan kvalitet tekstova i prezentacije doprinosi dobrom utisku, a mudro neinsistiranje na klasičnim vidovima ometanja korisničkog iskustva ga dodatno obogaćuje. U jednom paketu ovde imamo:

  1. Potpunu usaglašenost sa sveopštim diskursom brenda i trenutnim kampanjama
  2. Sponzorstvo entiteta koji je očigledno vredan ciljnoj grupi i rezultujući goodwill
  3. Poene za korporativnu društvenu odgovornost posredno, kroz društveno-angažovani pristup sajta
  4. Zagarantovane 2-3 impresije za native oglasne jedinice po poseti
  5. Kvalitetan saobraćaj ka telenor.rs

Dakle, u pitanju je pažljivo osmišljen i kulturno izveden projekat, koji maestralno zaobilazi sve probleme sa kojima se danas susreće digitalni odvratajzing, a opet koristi sve njegove prednosti. Ne postoji, niti će postojati, ad blocker koji će moći da ukloni ovako izvedenu online reklamu. A, i zašto bi – kada sve skupa ima smisla, ukusa i stila?

To je, čini mi se, upravo ono što nam treba da bi preboleli dečije bolesti sazrevanja digitala kao integralne opcije u oglašavanju. Malo više smisla, ukusa i stila: prave strateške misli i poštovanja krajnjeg korisnika.

Miloš

Ja sam komunikacioni strateg koji se dobrih desetak godina mota u i oko advertajzinga, verujući u staru maksimu da je ovaj posao "najbolja stvar koju čovek može da radi sa odećom na sebi". Odvratajzing.com je moja bebica - moj pokušaj da pružim nešto nazad divnoj internet zajednici koja me je odgajila.

Vaša dva centa:

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.