Skip to main content

Pogledajte domaće stare reklame (200+ video primera)

Jugoslovensko reklamno nebo nije uvek bila mrtvačnica ofrlje prepevanih songova i suvislog deklamovanja ovonedeljih cenovnika. Stare reklame su riznica iz koje se ima dobrano štošta naučiti. Pogledajmo zašto neke od njih izazivaju divljenje i generišu YT preglede dvadeset, pa i trideset godina kasnije…

Youtube se, po ko zna koji put, pokazao pravom riznicom arhivskog sadržaja. Zaista velik broj starih reklama se može naći na desetinama plejlista i kompilacija. Indikativno je da veliki broj njih beleži desetine, ako ne i stotine hiljada pregleda: brojke o kojima aktuelne reklamne kampanje domaće produkcije mogu samo da sanjaju.

Teško da jedan brend može poželeti bolji efekat kampanje od toga da mu slogan završi u delu mozga rezervisanom za prijatna sećanja. Antologijske kreacije poput ovih dole su postajale deo rečnika čitavih generacija.

Bekstvo iz grada, u centar grada. Beo zoo vrt – Vrt dobre nade!

Pivijmi Cipiripijski! Tij Cipiripi, tij Cipiripi, kii tibli, kii krim, id sid i ki bimbini ji vilim di jidim. Dij Cipiripi, dij Cipiripi, id čikilidi i lišniki, jir nimi ničig lipšig, id Cipiripiji! – Cintri Priizvid

Za nekoga sve, za svakoga ponešto!

Jugodrvo, ugodrvo, godrvo, odrvo, drvo, rvo, vo, o!

odvratajzing-stare-reklame

Nije 80-ih i 90-ih teklo med i mleko, naravno – ni u kreativnom ni u produkcijskom smislu. Ipak, stariji među nama će se setiti mnogobrojnih uradaka koji su ne samo prodavali, već i obogaćivali naš(e) jezik(e) i kulturu novim gegovima i idejama.

Ima tu baljezgarija, amaterizma, nepatvorene gluposti i larpurlartizma.

Dopustimo da je većina ovih starih reklama u stvari upravo takva, poštujući Zakon. Sve je to kako mora da bude.

Ono na šta treba obratiti pažnju je zvezdana prašina koja izdvaja svetle primere. Koncepte koji decenijama kasnije teraju desetine hiljada ljudi da guglaju „stare reklame„. Kreativni izraz je bezvremen, ukoliko se ne zasniva na trendu i pomodarstvu trenutka, već na uvidu (čuveni insight) u nepromenljivu psihu čoveka.

U tom smislu, najlepši citat nam je ostavio Bil Bernbach:

“Human nature hasn’t changed for a million years. It won’t even change in the next million years. Only the superficial things have changed. It is fashionable to talk about the changing man. A communicator must be concerned with theunchanging man – what compulsions drive him, what instincts dominate his every action, even though his language too often camouflages what really motivates him.”

 

Test vremena prolaze originalni songovi, pametne igre reči i nesvakidašnji vizuali. Sa tehničke strane, korisni su trikovi poput rime, aliteracije i drugih mnemoničkih pomagala. Naravno, to je samo jedna strana medalje – drugu čine stručnost, planiranje i istraživanje. Relativno je lako napraviti reklamu koja će biti primećena, samo zato što će u datom trenutku odskakati od mejnstrima. Ali, to je tek početak igre koja se zove salience – trajnog surfovanja po talasima naše pažnje, svesti i podsvesti.

Traju ideje sa velikim I, unikatne ili po svojoj hrabrosti da se poigraju našim očekivanjima (kao Jugodrvo, Banini ili bilo koja radio reklama Tima Talenata. Special mention za Nectar „Nije Svejedno“), ili potpuno usaglašene sa bićem brenda (Mićkov Cipiripi, Sakanova linija Frikom sladoled imena, Beo ZOO vrt) da se prosto „slepe“ sa njim. Traju ideje koje su reklamirani proizvod učinile poznatim imenom, očekivanim u našim ostavama, fiokama, kuhinjama i torbama.

Sa jedne strane me stoga raduje insistiranje trenutnih tržišnih igrača na besomučnom trtljanju o fenomenalno sniženim cenama, akcijama i mega-ponudama. Reklamiranje „na mišiće“, sipanjem velikog medijskog budžeta u nadi da će ispiranje mozga dovesti do rezultata je delotvorno samo pri nedostatku ozbiljnije konkurencije.

Ni sve devedesetdevetke na svetu ih neće spasiti već pri prvom okršaju sa nečim imalo promućurnijim. Sa druge strane, prag je postavljen toliko nisko da Doncafe „Džezveri“, svakako efektna ali nikako fenomenalna izvedba, izaziva talase u stručnoj i laičkoj javnosti, samo zato što ovlaš pritiska dugmiće koje bi trebalo.

Čovek se uči dok je živ, a moderni advertajzer, čini mi se, uglavnom tek kada napusti profesiju i dobije vremena da se opet osvrne oko sebe.

 

Za kraj, brzo, bez guglanja – kako glasi aktuelni slogan Doncafe?

 

Miriše na dobro.

Miloš

Ja sam komunikacioni strateg koji se dobrih desetak godina mota u i oko advertajzinga, verujući u staru maksimu da je ovaj posao "najbolja stvar koju čovek može da radi sa odećom na sebi". Odvratajzing.com je moja bebica - moj pokušaj da pružim nešto nazad divnoj internet zajednici koja me je odgajila.

3 thoughts to “Pogledajte domaće stare reklame (200+ video primera)”

Vaša dva centa:

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.