Skip to main content

Digitalni Marketing 201: there is no digital marketing

„Nobody ever got famous predicting that things would stay pretty much the same.“

Nema boljeg načina da se započne priča o digitalnom marketingu od gore navedenog citata Boba Hofmana, uvek zapaljivog autora Ad Contrarian bloga. Takođe, ne postoji ni bolji način da se lakonski zađe u srž problema koji trenutno opseda advertajzing i čini stanje u našoj industriji takvim kakvo jeste. Vrtimo se u krugu nerazumevanja, a ponekad i namerne prodaje magle, mi i naši klijenti. Svako iz svojih pobuda.

odvratajzing-magpie
marketar u prirodnom okruzenju

Direktori marketinga su, po definiciji, rastrzani između trpljenja „jao, opet ovaj sa idejama“ kolutanja očima na sastancima Upravnog Odbora i svračijeg moda, u kojem se od njih očekuje da znaju sve o svakom novom trendu i svetlucavoj zezanciji koja se pojavi na kugli zemaljskoj. Korporativni marketari današnjice stoga balansiraju potrebu da budu disruptivni element sa time da i sledećeg meseca budu na platnom spisku. Poređenja radi, poslednja epohalna disrupcija u logistici, na primer, bila je prelazak sa konja na mašinski transport. U marketingu se svako pola godine na izgled desi epohalna promena, koju valja izučiti, oceniti i objasniti. Malo je reći da im je situacija nezahvalna i to se mora uvažiti.

Advertajzeri, posebno oni koji dodaju „digital“ na svoje titule, vrlo dobro znaju koje pogodnosti očekuju igrača koji uspe da ubedi ovako izmučenog marketara da propušta bitan trend. Sto mu retorti, prodavali smo taj digitalni san laserskog targetovanja, gotovo savršene instant-atribucije, minimizacije wastage-a i sto drugih čuda godinama, zar ne? Storiteling, ingejdžment, tu beskrajnu bujicu hajpa i tehnologije, najčešće se i ne trudivši da je prevedemo, delili smo klijentima kao kolačiće… Da, predviđanje smaka sveta nikad nije bilo lukrativnije nego danas.

Nezapamćena brzina spajanja digitalnih tehnologija i marketinga je navela eksperte na tvrdnju da će do 2017. godine marketinška odeljenja trošiti više na IT od samih IT-jevaca. Strukovni magazini dodatno sipaju ulje na vatru i povećavaju pritisak bombastičnim naslovima i tvrdnjama kako je ovaj ili onaj tradicionalni medij na umoru (ili već pokojni), te raznim drugim baljezgarijama. Razne agende se sudaraju, budući da nepojmljivo ogromne svote novca menjanju ruke u veoma mutnoj vodi. Nikome od zainteresovanih strana nije u interesu da pliva u bistrom. Ipak, tračci nade se polako pojavljuju – skoro dve decenije komunikacione revolucije koja nikako da donese očekivan „prinos“ za kompanije koje krkaju basnoslovne budžete polako počinje da krnji upeglanu spoljašnost gurua, nindži, Splintera(?) i drugih propovednika smrti tradicionalnog marketinga.

A čista istina je – dosadna. Ovo je čini krajnje neprivlačnom za novinski naslov ili temu konferencije. Sav marketing je i digitalni marketing – ništa se posebno nije promenilo. Zdravorazumska komunikaciona strategija treba da uzme u obzir sve dostupne kanale, bez biranja favorita na osnovu ličnih preferenci. Marketing strategija, a samim tim i advertajzing, moraju najzad izaći iz budžetskih silosa i izmišljene borbe digitala protiv tradicionalnog marketinga, jer jedno bez drugog nemaju smisla i pravog efekta. Segmentacije ove vrste možda izgledaju dobro na LinkedIn profilu, ali čine vrlo malo da povežu taktičku komunikaciju sa opštom strategijom.

Odbacujući predrasude možemo učiniti marketing ponovo celim i dozvoliti da marketari i advertajzeri dođu do daha – i vrate se pravoj poenti svojeg poslovanja: omogućavanju odlične komunikacije.

Miloš

Ja sam komunikacioni strateg koji se dobrih desetak godina mota u i oko advertajzinga, verujući u staru maksimu da je ovaj posao "najbolja stvar koju čovek može da radi sa odećom na sebi". Odvratajzing.com je moja bebica - moj pokušaj da pružim nešto nazad divnoj internet zajednici koja me je odgajila.

Vaša dva centa:

odvratajzing newsletter

 

Pridruži se listi od 100+ marketara koji čitaju neredovni Odvratajzing njuzleter, pun interesantnosti koje ne staju u Tvit, a prekratke su za blog.